Wonen in België werken in Nederland

Wonen in België en werken in Nederland kan voor veel mensen een aantrekkelijke optie lijken. Het kan bijvoorbeeld gunstiger zijn voor de gezinssituatie of de woningmarkt in België kan aantrekkelijker zijn dan die in Nederland.

Echter, deze keuze brengt ook bepaalde uitdagingen met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om de fiscale regels en wetgeving in beide landen te begrijpen en toe te passen. Dit kan leiden tot onverwachte financiële consequenties en stressvolle situaties.

Stelt u zich eens voor dat u elke dag moet pendelen tussen België en Nederland om te werken. Uw collega’s zijn allang thuis en u zit nog steeds vast in het verkeer. Wanneer u eindelijk thuiskomt, realiseert u zich dat uw belastingaangifte nog steeds niet in orde is en dat u niet zeker weet of u wel het maximale voordeel uit uw inkomsten haalt.

Bovendien heeft u geen idee hoe u uw zorgverzekering moet regelen en u heeft het gevoel dat u constant tussen de mazen van het net valt.

Gelukkig zijn er manieren om deze uitdagingen te overwinnen. Allereerst is het van belang om een goede belastingadviseur te vinden die ervaring heeft met grensarbeid belastingen en die u kan helpen om de fiscale regels en wetgeving in beide landen te begrijpen en toe te passen.

We schetsen eerst een aantal voorbeelden hieronder van klanten:

“Ik en mijn vrouw zijn Belg, woonachtig/werkende in Den Haag, maar we hebben een hypothecaire lening/mandaat in België. Om dit correct/efficiënt in te geven, kunnen we wel wat hulp gebruiken”.

 

“Ik woon inmiddels 13 jaar in België en werkt al minstens even lang in Nederland. Eigenlijk heb ik n.a.v. mijn aangifte IB 2017 in Nederland, vragen gekregen, m.n. omdat ik de “afrekening” over mijn aangifte IB2017 behoorlijk hoog vind. Daarnaast betaal ik in België ook belasting over mijn inkomen en heb nu de indruk gekregen dat ik dubbelop aan het betalen ben. Kunt u ons helpen / adviseren?”

 

“Met een Belgische achtergrond hebben we behoefte aan iemand die verstand heeft op belasting technisch vlak. Zowel zakelijk (start onderneming) en persoonlijk met ouders die in België wonen”. 

Herkent u zich in een van de bovenstaande situaties?

Wij krijgen veelvuldig van dit type vragen van onze klanten en helpen u graag daarmee op weg.

Binnen de Europese Unie zijn grenzen enkel nog lijnen op een landkaart. Zonder problemen rijdt u het andere land binnen, u kunt zo verhuizen naar een ander land en ook kunt u in buurlanden werken.

Dat brengt de nodige voordelen met zich mee, want u bent niet langer beperkt tot uw eigen land.

Echter als de situatie wonen in België en werken in Nederland van toepassing is, dan krijgt u wel te maken met allerlei regels. Hetzelfde geldt natuurlijk als u in de situatie zit, waarbij u woont in Nederland en werkt of wilt werken in België 

“Geweldige service en proffesionele aanpak op alle fronten”.

Wil akkermans (klant bij AC Koijen)

Werken en werkloos zijn

Voordelen van wonen en werken in België

Naast de situatie van wonen in België en werken in Nederland, is er natuurlijk ook nog een alternatief in de vorm van wonen en werken in België als Nederlander. Als u in die situatie zit of daar binnenkort in terechtkomt, is het ook verstandig om u uitgebreid te laten informeren.

 • Fiscaal zijn er een aantal voordelen te benoemen als we het hebben over het aankopen van een woning en aftrek van de belastingen.
 • Daarnaast kunnen we u advies geven over de ziektekosten

Wij adviseren u graag uitgebreid wat de voordelen van wonen en werken in België zijn.

 

Kun je emigreren naar België zonder werk?

Als je een visum wilt aanvragen voor België zijn er een aantal punten van belang. Als je nog geen werkt hebt, moet je wel kunnen aantonen dat je opzoek bent naar werk in België.

Als je al werkzaam bent in België, dan moet je dit ook kunnen bevestigen. Als je geen plannen hebt om werk te gaan zoeken in België, dan is het zaak dat u kunt aantonen dat u beschikt over voldoende financiële bestaansmiddelen om uzelf en mogelijk uw gezin te kunnen onderhouden.

Voor alles met betrekking tot wonen en werken in België kunt u bij ons aankloppen. Wij adviseren veel grensarbeiders en staan hen bij met alle fiscale zaken die hierbij komen kijken. Ook voor u gaan wij graag aan de slag, wat uw situatie ook is.

 

Volledig of gedeeltelijk werkloos als grensarbeider

Het land waar u een werkloosheidsuitkering van krijgt hangt af van, of u volledig of gedeeltelijk werkloos bent.

Werkt u niet meer in Nederland en is de band met Nederland totaal verbroken en bent u volledig werkloos, dan krijgt u een uitkering uit het land waar u woont.

Dit betreft in dit geval dus een werkloosheidsuitkering uit Belgie.

Bent u gedeeltelijk werkloos en werkt u nog deels in Nederland? Dit kan zijn voor meerdere werkgevers. Dan is er dus nog steeds ene band met Nederland.

In dit geval krijgt u een werkloosheidsuitkering uit het land waar u op dat moment nog deels werkt, namelijk Nederland.

 

 

Zorgverzekering

 

Ik woon in België. Ik werk in Nederland. Hoe zit het dan met mijn zorgverzekering?

In welk land moet u een verzekering afsluiten? Dit is volledig afhankelijk van de locatie waar u werkt en het werk dat u daar verricht.

 • Werkt u in Nederland? Dan bent u verplicht verzekerd voor de Wlz. Dit is de Wet langdurige zorg. Zorg ervoor dat u in Nederland een zorgverzekering afsluit bij een erkende zorgverzekeraar.
 • Werkt u in België? Dan is het belangrijk dat u zich verzekerd in België. aanmelden doet u dan bij een van de ziekenfondsen in België. Of u heeft de mogelijkheid om zich in te schrijven bij de Hulpkas. Hulpkas is er voor ziekte-en invaliditeitsverzekeringen. Deze worden ook wel HZIV genoemd.
 • Werkt u soms in België en soms in Nederland?
  Dan horen we graag van u wat de aard van de activiteiten inhoudt en hoe lang u dan precies in België werkt. Als u minimaal een kwart van uw werkzaamheden uitvoert in België, dan dient u zich te verzekeren in België.U kunt zich dan aanmelden bij eerder genoemde ziektefondsen. Werkt u als ambtenaar in Nederland en België, dan is het zaak dat u zich in Nederland verzekerd door de tevens eerder genoemde Wlz.

 

Heb ik recht op zorgtoeslag als grensarbeider?

Zorgtoeslag wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse overheid. Het is de Belastingdienst die de zorgtoeslag uitbetaald. Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

We zetten hieronder de voorwaarden voor u op een rij:

 • U moet 18 jaar of ouder zijn
 • U heeft een Nederlandse zorgverzekering
 • Uw inkomen en vermogen zijn niet te hoog.

Hoe zit het precies met mijn uitkering en pensioen als grensarbeider? 

 

Ontslag

Stel u wordt ontslagen. Dat hopen wij uiteraard niet, maar mocht de situatie zich voordoen, dan kunt een werkloosheidsuitkering aanvragen. Terwijl u deze uitkering ontvangt, is het aan u de taak op dat moment om op zoek te blijven naar een nieuwe baan.

Uw persoonlijke situatie bepaald of u de werkloosheidsuitkering ontvangt uit België of uit Nederland.

Ziekte

Wat te doen bij een langdurig ziekbed? U verliest inkomen en u heeft op dat moment een vervangingsinkomen nodig. In de meeste gevallen zal het zo zijn dat uw werkgever op het desbetreffende moment een deel van uw loon doorbetaald.

Het kan echter ook voorkomen dat uw contract bij uw werkgever afloopt, of de termijn dat uw werkgever u nog doorbetaald loopt af. Wat dan? Dan ontvangt u een uitkering uit België of Nederland. Afhankelijk van uw situatie.

Pensioen

U bouwt pensioen op voor elk jaar dat u in Nederland werkt en woonachtig bent in België. Ook hier is uw persoonlijke situatie bepalend voor het land waar u dit pensioen opbouwt.

 

Reeds 50 jaar bevindt ons bedrijf zich op de Nederlands-Belgische grens met een fysieke locatie

Bij grensoverschrijdend werken zijn andere regels van toepassing vanuit de belastingdienst, wat zowel geldt voor Nederland als België.

Het is dus van belang dat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden die gelden bij situaties van wonen in België en werken in Nederland.

Het kantoor van A.C. Koijen & Partners is gevestigd in Breda en Chaam en heeft jarenlange ervaring met grensarbeiders in dergelijke situaties.

Wij kunnen precies voor u aanstippen welke zaken van belang zijn als u woont in België, maar werkt in Nederland. Welke belastingregels zijn van toepassing, van welke regelingen kunt u gebruik maken, aan welke overheid betaalt u belasting en meer.

Wij helpen u verder met lastige vraagstukken omtrent grensarbeid.

 

A.C. Koijen uw fiscalist voor België-Nederland

Dat beperkt zich niet alleen tot adviezen, ook staan wij u bij met:

 • Belastingaangifte
 • Loonheffingen
 • Berekeningen NL/BE inkomen en meer..

Kortom, voor het complete pakket kunt u bij ons terecht. Dat is wel zo prettig, want dan heeft u één centraal aanspreekpunt voor alle hulp bij fiscale zaken die van toepassing zijn op situaties van wonen in België en werken in Nederland.

Wij weten als geen ander dat geen enkele situatie hetzelfde is en daarom kijken wij graag met u persoonlijk naar uw specifieke situatie, zodat wij u het beste advies kunnen bieden en bij kunnen staan waar nodig.

Om goed in kaart te brengen waar u met uw situatie staat, nodigen wij u uit voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u meer over onze werkzaamheden en voorzien u van een persoonlijke analyse.

Wij zijn

 • Ruim 50 jaar ervaring in regio Breda & Chaam
 • Altijd direct benaderbaar
 • Aantrekkelijke tarieven voor MKB
 • Omvangrijke kennis van fiscaliteit
 • Pro-actief meedenken én handelen
 • Periodieke controle van uw belastinggegevens
 • Persoonlijke service als kern van dienstverlening
fiscount logo

Privé administratie

Particulier

Administratie & boekhouding

Particulier & zakelijk

Grensarbeider België

Particulier & zakelijk

Belastingadvies & aangifte

Particulier & zakelijk

Deskundig advies nodig?

Maak een afspraak voor een advies of kennismaking

Locaties

Vestiging Breda

Esserstraat 79
4813 EJ Breda
Tel. 076 - 514 74 44
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl

Vestiging Chaam

Raadhuisplein 1
4861 RV Chaam
Tel. 0161 - 492 508
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl