VOF oprichten
Met één of meerdere personen een eigen onderneming beginnen is een ambitieuze stap die aangemoedigd moet worden. U krijgt meer verantwoordelijkheden, u kunt zich bezighouden met waar u echt goed in bent en u krijgt de mogelijkheid om de zakelijke ambitie met uw partners om te zetten in succes.
Een VOF oprichten is hierbinnen een mooie optie, maar u wilt natuurlijk wel precies weten wat u kan verwachten.
Laten we starten met de meest voor de hand liggende vraag:
Wat is een VOF?
Een VOF (Vennootschap Onder Firma) is een bedrijf dat is opgericht door meerdere ondernemers. Iedere ondernemer of vennoot brengt iets met zich mee qua inleg. Dit hoeft niet altijd geld te zijn.
Dit kan ook iets anders zijn, namelijk: arbeid of goederen. Een minimum kapitaal voor het oprichten van een VOF is er niet.
A.C. Koijen & Partners is expert op het gebied van administratie- en belastingzaken en wij kunnen u en uw partners van A tot Z bijstaan bij een VOF oprichten.
Dat betekent het gedeelte fiscaal juridisch advies, administratieve begeleiding evenals de hulp bij belastingzaken , welke allemaal om de hoek komen kijken bij het oprichten van een VOF.
Wij maken graag met u en uw partners een afspraak, zodat wij met u kennis kunnen maken en wij u kunnen vertellen wat wij bij een VOF oprichten allemaal voor u kunnen betekenen.
Startersbegeleiding bij het oprichten van een VOF
Een eigen VOF oprichten, is in elk denkbare vorm mogelijk. Stel uzelf de volgende belangrijke vragen:
- Hoe is de zakelijke verdeling?
- Hoe zal de administratie eruit gaan zien?
- Neemt u personeel in dienst?
- Welke zaken zijn wel en niet relevant voor de belastingdienst?
Voordat u zich gaat inschrijven willen we u adviseren om eerst eens met alle vennoten om de tafel te gaan zitten en samen een vennootschapscontract op te stellen.
Beschrijf hierin met elkaar de belangrijkste afspraken die door de vennoten worden gemaakt. Begrijp goed dat dit absoluut niet verplicht is om te doen, maar de praktijk leert ons dat dit wel verstandig is om te doen. Noteer dingen als:
- Wie zijn de vennoten?
- De duur van de vennootschap
- Waarvoor zijn jullie als ondernemer verantwoordelijk/aansprakelijk?
- Hoe worden de winsten en verliezen verdeeld onder de vennoten?
- Hoe gaan jullie om met geschillen onderling?
- Wat gebeurt er als er iemand arbeidsongeschikt raakt of langdurig ziek is?
Bespreek het contract wat u opstelt ook altijd even met een adviseur op juridisch gebied of een accountant. Daarnaast doet u er goed aan een dergelijk contract ook vast te leggen bij een notaris.
Voorkom het maken van fouten en kies voor een transparante en prettige samenwerking met A.C. Koijen & Partners.
Wij bieden u startersbegeleiding wanneer u een VOF wilt oprichten, zodat u en uw partners niet tegen onverwachte hindernissen aanlopen.
U wilt vanzelfsprekend dat de oprichting van uw Vennootschap Onder Firma u de mogelijkheid biedt om te doen waar u gespecialiseerd in bent.
Voorbeeld van een VOF contract
Na alle bovenstaande punten te hebben benoemd is een praktijkvoorbeeld van een VOF contract wel erg prettig om even na te kunnen lezen.
VOF inschrijven bij de KVK
U bent verplicht de VOF in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens uw inschrijving heeft u nog de mogelijkheid om nog een aantal afspraken vast te leggen contractueel.
Om u een voorbeeld te geven kunt u bijvoorbeeld opnemen dat een vennoot als individu slechts tot een bepaald bedrag een contract mag ondertekenen.
Hiermee maakt u direct duidelijk wat het maximale bedrag is om contracten aan te gaan. Als er zich in de toekomst dan een geval voordoet waar een contract wordt ondertekend waarbij een hoger bedrag is gemoeid dan afgesproken, dan is deze vennoot als individu aansprakelijk en niet de groep vennoten.
Personeel aannemen binnen een VOF
Een VOF kan personeel aannemen. Belangrijk is dat u dit meld bij de Belastingdienst. Waarom is dit belangrijk dat u dit doorgeeft? Zo kan de Belastingdienst u maandelijks een formulier sturen om de loonbelasting op te geven.
VOF en belastingen
Als individuele vennoot betalen vennoten inkomstenbelasting over hun eigen winst. Naast deze inkomstenbelasting betalen de vennoten ook BTW over producten en diensten die de vennoten verkopen.
Doorgaans is dit BTW tarief 21%, maar er zijn uitzonderingen waarbij 9% of 0% dient te worden afgedragen aan de belasting.
Zoals hierboven al benoemd, neemt u personeel aan? Dan zal er ook loonbelasting betaald moeten worden.
Aftrekposten voor VOF ondernemers
Naast de inkomstenbelastingen kunt u ook gebruik maken van een aantal aftrekposten. We benoemen er een aantal voor u hieronder:
Naast de bovenstaande aftrekposten voor de inkomstenbelasting kunt u als vennoot ook voordeel halen uit het belastingvoordeel op de BTW. Dit voordeel wordt ook wel de kleine-ondernemingsregeling genoemd.
Als uw omzet per kalenderjaar minder dan € 20.000 excl. BTW bedraagt, hoeft u geen of minder BTW af te dragen. Gaat u een bedrijf starten samen met uw partner (man-vrouw firma)? Dan kan dit ook een belastingvoordeel opleveren.
Worden u en uw partner door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer gezien? Dan kan dit zelfs een dubbel belastingvoordeel opleveren.
Wanneer heb ik recht op AOW met een VOF?
Nadat u de AOW gerechtigde leeftijd heeft u recht op AOW. De AOW is namelijk ingehouden van uw inkomsten d.m.v. volksverzekeringen. Het gaat hierbij wel meestal om een minimuminkomen.
Wat we veel zien is dat vennoten zelf ook voor een aanvullend pensioen zorgen. Belangrijk is dat u zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Waarom? Omdat u hier niet automatisch voor verzekerd bent.
VOF aansprakelijkheid
U bent als vennoot allemaal aansprakelijk voor de schulden van een vennootschap onder firma. In eerste instantie zullen schuldeisers het vermogen van het bedrijf gebruiken om de schulden af te lossen.
Wanneer dit niet voldoende is om de schulden mee af te lossen, dan bent u als vennoot hoofdelijk aansprakelijk. Vervolgens kan er beslag gelegd worden op uw eigen vermogen en dat van uw partner.
Houd er dus rekening mee dat schulden van de VOF die door een andere vennoot zijn gemaakt, afgelost moeten worden met uw eigen privé vermogen.
Wat zijn de voordelen van een Vennootschap Onder Firma?
Hieronder nog even kort alle voordelen op een rij:
- Er is geen minimum kapitaal vereist
- U kunt personeel aannemen
- Een VOF is eenvoudig op te richten
- U bent AOW verzekerd nadat u de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt.
- U profiteert van de inbreng van andere vennoten
Wat zijn de nadelen van een Vennootschap Onder Firma
Naast de voordelen zijn er helaas ook nadelen die benoemd moeten worden bij het hebben van een VOF:
- De afspraken met de andere vennoten zijn leidend en dienen te worden nageleefd.
- Hoofdelijk aansprakelijk bij eventuele schulden
Wat is het belangrijkste verschil tussen een VOF en een CV?
Zoals al eerder benoemd staat de afkorting VOF voor Vennootschap Onder Firma. CV staat voor Commanditaire Vennootschap. Wanneer een van de vennoten van een VOF een commanditaire vennoot is, dan wordt een VOF automatisch een CV genoemd.
Sommige noemen een commanditaire vennoot ook wel een stille vennoot.
Een stille vennoot investeert met name in de vorm van kapitaal. Een stille vennoot, zoals de term het eigenlijk al zegt, wordt niet belast met de taken van een besturend vennoot.
Een commanditaire vennoot is niet hoofdelijk aansprakelijk omdat hij of zij verder geen zeggenschap heeft of bevoegdheid om besluiten te nemen.
Goed om te weten: Als een commanditaire vennoot toch de gedragingen van een besturend vennoot op zich neemt, dan is de CV voor alle handelingen hoofdelijk aansprakelijk.